Tromsø Internasjonale Kirkefestival (TIK) ble opprettet i 2006 av engasjerte kirkelige ansatte som ønsket å åpne kirkerommet for ulike kunst og kulturuttrykk. Årlig har TIK tilbudt Tromsøs befolkning en uke med kirkemusikk, utstillinger, seminar og foredrag fremført i Tromsøs ulike kirker.

TIKs viktigste fokus er å videreutvikle Tromsøs kirker som arenaer for kunstuttrykk på et høyt kunstnerisk nivå. Videre skal TIK styrke interessen for kirkemusikk, særlig blant barn og unge, blant annet ved å vektlegge tilgjengelighet og variasjon.

TIK er opptatt av å øke rekrutteringen til kirkemusikerstillinger i landsdelen. Derfor samarbeider vi tett med Musikkonservatoriet ved Universitetet i Tromsø. Med samarbeid mellom kirkemusikere i byen og andre profesjonelle musikere, øker vi kunnskapen og interessen for kirkemusikk. TIK skal inspirere kirkelig ansatte og kirkelige organer i Tromsø og i regionen til økt bevissthet om kirkene som kulturfaktorer i lokalsamfunnet. Vi er også opptatte av å ta i bruk andre kunstarter (billedkunst, drama, osv.) i kirkene.

Det er stort fokus på fremføring av tradisjonell kirkemusikk under festivalen. Tromsøs kantorer har med sine kor og samarbeid med andre, innleide profesjonelle musikere og solister fremført ulike verk. Det har i tillegg vært et tett samarbeid med Tromsøs ulike kulturmiljø og –institusjoner, så som Nordnorsk Kunstmuseum, Hålogaland Teater og Tromsø kammerorkester.

Fra 2012 har det i tillegg til den tradisjonelle kirkemusikken vært viktig å ha et mangfold i uttrykket. Slik ønsker vi å både nå ut til nye publikumsgrupper, så vel som å utvikle festivalen videre til å bli en viktig leverandør av produksjoner av høy kunstnerisk kvalitet til Tromsøs publikum. Derfor har vi siden da hatt konsert med Sigvart Dagsland, forestilling med domkantor i Bodø, Gro Bergrabb, og skuespiller Grethe Mo og danseforestillingen Kalottspel-produksjonen Kartellet. Videre har vi hatt urpremiere av stykket Sempre Dowland av komponist og musiker Odd-Arne Jacobsen i samarbeid med Universitetet i Tromsø, avdeling musikkonservatoriet. Kirkespillet Jeremia av Eivind Skeie og Trond Kverno, pianokonsert med verk av Dvorak og Lizt, teaterlesing med påfølgende diskusjon i samarbeid med Hålogaland teater, samt andre faste arrangement som Orgelsafari, lunsjkonserter og kirkegårdsvandring – er noe annet vi har tilbudt de siste årene.

TIK har slik tre hovedfokus: Å gi kirkemusikkmiljøet en arena for å vise frem sine kirkemusikkansatte. Å levere produksjoner av høy kunstnerisk kvalitet til publikum. Å samarbeide med Tromsøs musikkstudenter og andre musikkmiljø om de gode kirkemusikkprosjektene.

TIK drives av Tromsø kirkeakademi

Om Tromsø kirkeakademi

Tromsø kirkeakademi ble stiftet 7. november 2006 og skal være et forum for analyse og samtale innen et bredt spekter av aktuelle tema i samfunn, kirke og kulturliv i Tromsø. Tromsø kirkeakademi er en økumenisk forening. Tromsø kirkeakademi er medlem av Norske Kirkeakademier.

Styret i Tromsø kirkeakademi

  • Kjell Y. Riise (leder)
  • Gunn Bårdsen
  • Sigmund Nesset
  • Andreas Ihlang Berg
  • Ivar Jarle Eliassen

Medlemsskap

Du kan bli medlem i Tromsø kirkeakademier. Som medlem får du rabattert pris på TKAs ulike arrangement – inkludert TIK. Du vil også få tilsendt informasjon direkte om de ulike arrangementene. For å bli medlem, send epost til styret.

© Tromsø Internasjonale Kirkefestival 2015 - levert av Rekyl Reklame