skip to Main Content

Åpningsord fra styrelederen

– I år er det 18. årgang av festivalen vår. Nå er TIK blitt myndig. Fortsatt ung, men klar til å leve sitt eget liv, sa styreleder i Tromsø kirkeakademi, Kjell Y. Riise, ved åpningen av kirkefestivalen. Og han fortsatte: I disse årene har festivalen bitt seg fast mellom bønnedag og allehelgensdag. På veg inn i mørketida peker vi på at det finnes lys. At det kan finnes grunn til håp, tross alt.

Starten

Da vi begynte i 2006, markerte vi tiårsjubileet for det kirkelige barentssamarbeidet. Russiske kirkekor bidro sterkt. Det går ikke nå. Vi er alle berørt av daglige meldinger om krig og død både i Ukraina og i Palestina/Israel.

En kirkefestival skal ikke og kan ikke glatte over noe av dette. Vi må stå i det. Men for å holde fast i håpet er det avgjørende at vi kommer sammen, slik vi gjør i kveld. Rett og slett: At vi er sammen. Og gleder oss, sammen. Over musikken i kveld. Og over fotokunst i morgen. Det går slag i slag over ni dager, i samarbeid med kirken i Tromsø og mange gode krefter. 25 arrangementer: filmer, dans, foredrag og samtaler og konserter, under overskriften Øyeblikket.

Øyeblikket

På gresk har du to ord for tid. Chronos og Kairos. Kronometeret deler opp tiden i timer, minutter og sekunder. Chronos er tiden vi måler. Kairos er noe helt annet. Det er et øyeblikk som ikke kan måles med stoppeklokke.

Årets festivaloverskrift er nettopp Øyeblikket. Kairos. Det handler ikke om et hvilket som helst øyeblikk. Men det helt spesielle øyeblikket når tid og evighet møtes. Det sjeldne, ja, hellige øyeblikket, som åpner opp. Som skaper noe nytt. Av innsikt. Av forståelse. Av sammenheng. Ja, kanskje også av glede. Når tid og evighet møtes. Når mennesker kommer sammen, så kan det skje noe. I et hellig sekund, i et hellig øyeblikk.

I Guds nåde

Noen linjer fra et dikt som ble til en salme.

I 2004 fikk jeg gleden av å legge til rette for et samarbeid mellom Trond Hellemo og Bjørn Andor Drage, som endte ut i en jubileumsmesse. Her heter det til slutt:

Fortiden er omme. Fremtiden vil komme.
Nå, i dette øyeblikk står vi i Guds nåde. 

År som sank i havet – År som er Guds gave –
Nå, i dette øyeblikk står vi i Guds nåde.

Tid vil være omme. Evighet vil komme.
Hver en stund, hvert øyeblikk står vi i Guds nåde!

Back To Top